Marocko?

Marockoresan, som skulle ha gått av stapeln under påsk men som stoppades på grund av min sjukdom, hade vi bokat om till månadsskiftet oktober/november. Vi hade alla trott, så väl mina föräldrar som mina systrar och jag, att jag skulle vara fullt återställd, både i knopp och kropp, tills dess och vi hade alla sett fram emot en semester. Resan hade varit en motivation för mig när jag satt på sjukhuset i Falun, en motivation till att truga i mig alla jävla måltider som jag hatade. Att tänka på resan hade gjort mig glad och hoppfull inför framtiden, även de dagar jag kände mig tjock som en japansk sumobrottare. Tyvärr verkade månaderna ticka på allt för snabbt, sommaren var snart över och vi var redan inne på mitten av augusti. Skulle jag verkligen hinna bli frisk på drygt två månader?
 

Farlig mat

Två dagar efter MHE-besöket tog jag modet till mig och åt pizza till lördagsmiddag och jag blev nästan besviken över hur fruktansvärt odramatsikt det blev. Här hade jag liksom gått och förbrett mig för världens pizzakris men istället för kris kände jag mig bara stolt över vilket mod jag besatt. Ingen ångest och inte mer tjockiskänslor än vad jag fick av knäckebröd. Detta blev en sporre för mig, det GICK nog att bli frisk från anorexin trots allt. Jag kände mig stark och och skulle ta mig bort ifrån den här skiten, den här vidriga sjukdomen som blivit som ett psykiskt fängelse. 
 
De kommande veckorna testade jag andra "farliga" saker, till exempel Mc Donaldsmat, sås och glass. Inte allt på samma gång förstås, en sak i taget var det som gällde. Det hade tagit tid att bli sjuk och det skulle få ta tid att bli frisk. 

Hetta, hemläxor och pizza

Sommaren var varm, 30 grader och sol de flesta dagar och egentligen var jag inte alls sugen på mina mellanmål med torra knäckemackor. Jag ville ha glass! Men det kunde jag GIVETVIS inte äta. Så jag knaprade på för att jag skulle få ta mina dagliga promenader. Utan mellanmålen visste jag att jag inte fick.
 
Hos Göran gick jag fortfarande och varje vecka jag var där fick jag en hemläxa, en utmaning, som jag skulle klara av till nästa gång. Det kunde vara olika maträtter som jag skulle testa, maträtter jag gillade, men som jag inte vågat mig på sen anorexin fick makten över mitt liv. Det kunde även vara en så "enkel" läxa som att lägga till mer mat, så som jag gjort med mellanmålen. Den här veckan när jag satt i terapisoffan frågade Göran mig vad jag skulle vilja äta för något om jag inte hade anorexi, om jag visste att det inte skulle generera i världens ångestattack.
 
   - Öööh, jag vet inte, svarade jag.
 
I flera månader hade det legat så långt att det FAKTISKT, rent praktiskt, GICK att äta vad som helst att den här frågan kom som en chock. Jag var inte alls beredd på den och hade absolut ingen aning om vad jag skulle vilja äta om jag vågade. Vad var det för fel på knäckebröd liksom?
 
   - Men kom igen, vad som helst! Jag vet att det finns massor du inte vågar äta men gärna skulle vilja...
   - Hmm, ööh, jaaa... jag vet inte... Men kanske pizza då, sa jag efter att ha funderat i hundra år.
 
Vi pratade lite om vad som skulle kunna hända om jag åt pizza. Skulle jag bli fet? (Enligt anorexin: VERKLIGEN!) Skulle jag få ångest? (Enligt anorexin: SOM FAN!) Eller skulle det rent av inte hända ett smack, varken psykiskt eller fysiskt? (Enligt anorexin: Väldigt liten sannolikhet!) Trots att anorexin försökte övertala mig att ALLT skulle gå åt helvete om jag åt pizza, hävdade Göran att det inte skulle hända någonting alls, förutom att min självkänsla ökade i och med att jag klarade något jag var livrädd för. 

Fler tvångstankar

Sommaren blev, precis som väntat, jobbig med mellanmål, tider och ångest. Dessutom hade jag fått en ny fix idé som adderades till det gäng av knäppa tankar som redan fanns: Jag hade kommit på att mellanmålen skulle ätas på precis tolv minuter, varken snabbare eller långsammare. Varför just tolv minuter? Ingen aning. Jag tror jag hade läst i någon tidning att det var normalt att äta på tolv minuter och för mig blev det sanning och därmed en lag.
 
 
 

RSS 2.0